MASALA CHAI TEA


Masala Chai Tea biasanya saya buat cuma guna halia aje kali ini saya masukkan sedikit kayu manis dan buah pelaga. Sedap teh ini ha..ha sesuai buat buang angin badan. Paling cantik kalau dapat guna teh serbuk, saya tak ada teh sebuk saya gantikan dengan teh uncang.

Nak lagi sedap kalau dapat susu lembu segar. Rempah ratus direbus dahulu kemudian masukkan teh dan susu. Saya gantikan gula dengan maple sirap. Kemanisan kena adjust mengikut citarasa masing-masing apa pun teh ini memang ommphh.....ha...ha mai secawan







Masala Chai Tea

Yield: - 4 serving
Teh berempah yang semakin popular dewasa ini sedap dan memuaskan
    • 1 1½" halia diparut kasar
    • 1 3-i" kayu manis diketuk belakang pisau
    • 7 sdt serbuk teh hitam atau 6 uncang teh
    • 14 buah pelaga hijau diketuk sedikit
    • 2¾ cawan susu segar (boleh aje guna susu pekat jika suka agak2 kemanisannya)
    • ¼ cawan pure maple syrup (tidak perlu masuk kalau mengguna susu pekat
    • 3 1/2 cawan air

    Cara Menyediakannya

    1. Masak air bersama halia kayu manis bersama 3 1/2 cawan air sehingga mendidih lebih kurang 20 minit 
    2. Alihkan dari api dan masukkan serbuk teh dan buah pelaga dan biar seketika lebih kurang  2 minit.
    3. Letak semula periuk teh ke atas api sederhana dan masukkan susu dan maple sirap kacau selalu sehingga berbuih lebih kurang 5 minit. 
    4. Alihkan dari api dan tapis


      RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


      Thank  You.-

      0 Response to "MASALA CHAI TEA"

      Post a Comment

      Iklan Atas Artikel

      Iklan Tengah Artikel 1

      Iklan Tengah Artikel 2

      Iklan Bawah Artikel