LALA GORENG PEDAS ALA THAI


Biasanya lala sedap diratah jadi saya suka masaknya kering tidak suka berkuah. Resipi ini juge termasuk dalam kategori masak main campak-campak aje ha..ha..bawang merah, bawang putih halia dan sos cili thai itu aje. Saya masukkan sedikit daun ketumbar untuk menambahkan aromanya. Bila masak ini pastikan lauk kedua tu berkuah makanya ia akan menjadi hidangan yang hebat


Lala Goreng Pedas Ala Thai

  • 500gm lala |dibersih dan toskan
  • 2 sudu makan sos cili Thai
  • 1 batang serai | dihiris halus
  • 1 pokok daun ketumbar | dihiris halus
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
 

BAHAN KISAR KASAR:

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2.5cm halia muda
  • 3 biji cili merah
  • 5 biji cili padi
  
CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar kasar hingga naik bau.

2. Masukkan lala, gaul rata.

3. Kemudian masukkan sos cili Thai, hirisan daun ketumbar dan serai, gaul rata.

4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

5. Apabila lala bertukar warna kemerahan dan terbuka, angkat dan hidangkan panas-panas.
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    0 Response to "LALA GORENG PEDAS ALA THAI"

    Post a Comment

    Iklan Atas Artikel

    Iklan Tengah Artikel 1

    Iklan Tengah Artikel 2

    Iklan Bawah Artikel