MASAK LOMAK AYAM LABU


Kari, asam pedas dan masak lomak adalah antara menu yang selalu saya rotate dalam seminggu...ha...ha tak pernah jemu malah life is not complete tanpa lauk seperti ini. Kali ini saya masukkan labu kuning dalam masak lomak ini dan untuk aromanya pula saya masukkan daun kunyit

Menu ini nyata sedap bersama sambal belacan, ikan masin dan ulam ulaman


Masak Lomak Cili Padi Ayam Bersama Labu
  • 1 kg ayam - potong 10 bahagian
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/4 biji labu  - buang kulit dan potong dadu
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 helai daun kunyit disiat
  • garam / perasa pilihan secukupnya
 Bahan tumbuk / kisar:
  • 5 biji bawang merah
  • 25 biji cili padi hijau dan merah - boleh kurangkan jika tidak suka pedas
  • 3 cm kunyit hidup
 Cara:

  1. Masak santan cair di dalam periuk bersama bahan tumbuk / kisar, serai. Biarkan mendidih.
  2. Masukkan ayam, bersama labu. Masak sehingga labu  menjadi lembut.
  3. Tambahkan santan pekat, dan masukkan asam keping, daun kunyit garam / perasa pilihan.
  4. Masak sehingga ayam empuk.
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. 

    Thank  You.

    0 Response to "MASAK LOMAK AYAM LABU"

    Post a Comment

    Iklan Atas Artikel

    Iklan Tengah Artikel 1

    Iklan Tengah Artikel 2

    Iklan Bawah Artikel