SUP BEBOLA DAGING
Mudah, ringkas dan sedap, saya suka masakkan yang tidak renyah, kadang kala bila kita kepenatan yang ringkaslah yang kita cari,...bak kata Chef Wan resipi main campak-campak aje inilah dia. Saya guna bebola bakso dan hendak complete one balance diet saya masukkan kentang, lobak dan sayur bok choy.
Selain dari makan dengan nasi ia sesuai juga dimasukkan mee atau bihun dan untuk tambah sedap kalau rajin buat sedikit sambal kicap...mak aii berpeluh dahi dibuatnya
Sup Bebola Daging
- 10 biji bebola daging
- 1 biji bawang besar - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 3 cm halia - dikisar
- 1 sudu makan serbuk rempah sup
- 1/4 sudu teh serbuk lada putih
- 1 biji kentang - dibelah 4
- 1/2 batang lobak merah - dipotong kiub
- 5 sayur bok choy dibersihkan
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Daun bawang & daun sup secukupnya - dihiris kasar
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan serbuk rempah sup yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan air secukupnya, ubi kentang. Biarkan mendidih hingga ubi kentang menjadi empuk/lembut.
3. Kemudian masukkan bebola daging, lobak merah, serbuk lada putih dan garam secukup rasa.
4. Biarkan hingga bebola daging cukup masak dan lobak merah lembut baru masukkan sayur bok choy Angkat dan sedia dihidangkan. Taburkan dengan hirisan daun bawang dan daun sup. Sedia untuk dinikmati.
Notes
0 Response to "SUP BEBOLA DAGING"
Post a Comment